Colocviul Lapedatu nu a putut fi organizat la NEC la încheierea anului universitar 2019-2020 din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Bursierii Lapedatu din această ediție, Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena, și Sorin Radu, profesor și decan al Facultății de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, au coordonat publicarea contribuțiilor pregătite pentru colocviu în volumul „România interbelică. Modernizare politico-instituțională și discurs național” apărut la Editura Polirom, Iași. Volumul include și cercetări efectuate în cadrul proiectului „Supuși sau cetățeni? Între cens și sufragiu universal: integrarea politică a țăranilor din România (1859-1940)” lansat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI)
Coordonatorii consideră că cele 17 studii incluse în volum „reflectă stadiul actual al cunoașterii dar și noile direcții de cercetare, în special în istoria administrației, istoria tineretului, istoria politicii sociale sau perspectivele asupra relației dintre stat și biserică… volumul ar putea constitui … punctul de plecare pentru o nouă generație de istorici, care să-și îndrepte atenția către această epocă, atât de importantă pentru istoria contemporană a României”.
Volumul redă o imagine complexă și nuanțată a contextului în care și-au desfășurat activitatea Ion și Alexandru Lapedatu în România interbelică.