- Workshop Internațional „A New World after the Great War? Romania and South-Eastern Europe between Modernization, Nationalism and Violence”.
În al treilea an al programului „Lapedatu Fellowship”, Colegiul Noua Europă anunță un Workshop Internațional pentru joi, 21 octombrie 2021, 10.00 – 18.30 (ora București), pe Zoom. Evenimentul este organizat de Prof. Alberto BASCIANI de la Universitatea Roma Tre, și Doctorand Cristina BRĂGEA, de la Universitatea din București, cu contribuții de la Florin ANGHEL, Alberto BASCIANI, Cristina BRĂGEA, Paul BRUSANOWSKI, Antonela CAPELLE-POGĂCEAN, Roland CLARK, Francesco GUIDA, Lucian LEUȘTEAN, Francesco MAGNO, Hans-Christian MANER, Vojislav PAVLOVIĆ, Svetlana SUVEICĂ. Aici se află un link pentru a participa.
- Lansarea volumului bilingv „De la Sibiu la Alba Iulia 1916-1918 / Von Hermannstadt nach Karlsburg 1916-1918”
La 14 septembrie 2021, Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Fundația Lapedatu au lansat la Forumul Democratic al Germanilor din România la Sibiu volumul conținând facsimilul jurnalului de război, al memoriilor, precum și al amintirilor dictate fiicei sale de Ion I. Lapedatu, transcrise în română și în germană, acoperind perioada dintre intrarea României în primul război mondial și Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Lansarea se poate vedea aici.
- Agenția Brașov a BNR a depus o coroană la mormântul lui Ion I. Lapedatu în Cimitirul Istoric Groaveri.
La 8 iulie 2021, Agenția Brașov a depus în numele Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României o coroană la mormântul lui Ion I. Lapedatu, Guvernator al BNR în 1944-1945. Numit director în 1926, Ion I. Lapedatu nu a putut ocupa postul deoarece a devenit Ministru de finanțe în Guvernul Averescu. În 1928 a preluat postul de director BNR, avansând rapid la funcția de administrator și viceguvernator. Demis de Guvernul Petru Groza, Ion I. Lapedatu a fost reținut în BNR ca viceguvernator grație competenței sale pănă la desființarea acsteia în 1948. Mormântul din Cimitirul Groaveri este și cenotaful fratelui său, Alexandru I. Lapedatu, mort la Sighetu Marmației. Cimitirul se află la circa 300 de metri de monumentul dedicat fraților Lapedatu pe Șirul Beethoven.
- Apariția unui volum de comunicări de la al 143-lea Congres CTHS, Paris, cu tema „Transmiterea cunoștințelor”
Comitetul pentru Cercetări Științifice și Istorice (Comité des travaux historiques et scientifiques, CTHS) anunță apariția volumului „Les aléas de la transmission” pe platforma OpenEdition Books. Textul poate fi consultat, descărcat, citat sau redistribuit gratuit. Volumul conține comunicări prezentate la al 143-lea Congres CTHS, Paris, 2018 cu tema „La transmission des savoirs”, între care „La récupération du savoir-faire dans la construction de l’État moderne en Roumanie : l’exemple des frères Lapedatu”.
- Burse pentru anul școlar 2020-2021 la Colegiul Național „Andrei Șaguna”.
În colaborare cu Asociația „Șaguniști pentru Șaguniști” și cu Colegiul Național „Andrei Șaguna” au fost acordate 20 de Burse Lapedatu pentru anul școlar 2020-2021. În total, în perioada https://www.saguna.ro/beta/2016-2020 s-au acordat 100 de burse de care au beneficiat 69 de elevi.