În cadrul Simpozionului Internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor, Ediția a XXIV-a, 6 – 9 octombrie 2022, găzduit de Muzeul Municipal „Regina Maria” în recent reabilitatul Palat Braunstein din Iași, a fost lansat volumul „Prof. Ioan Opriș. O viață dedicată Patrimoniului Cultural Național. Omagiu la 80 de ani”, editat de Prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, dr. Aurica Ichim și dr. Alexandru Constantin Chituță.
La evenimentul organizat la 6 octombrie au luat parte oamenii de cultură și oficialități din Iași și din toată țara. S-au scos în evidență numeroasele și importantele contribuiții aduse de Prof. Ioan Opriș în istoriografie și în conservarea patrimoniului cultural național, recunoscute cu distincții din partea Mitropoliei, Primăriei, Facultății de Arte, a Muzeului etc.
Volumul omagial a fost prezentat și la 19 octombrie 2022 la Muzeul Literaturii Române din București în prezența sărbătoritului, cu participarea reprezentanților Academiei Române, a mai multor directori ai muzeelor importante din București și din țară, a altor oameni de cultură și oficialități. Fundația Lapedatu a fost reprezentată de Directorul Executiv, Dna. Mihaiela Pop. Un eveniment similar este în pregătire la Cluj-Napoca. Fundația Lapedatu care a contribuit un capitol la volumul omagial îi datorează Prof. Ioan Opriș dezvăluirea istoriei familiei Lapedatu, care nu s-a transmis de la părinți la copii din motive politice evidente pentru cei care cunosc perioada dictaturii comuniste. Îi suntem recunoscători Prof. Opriș pentru recuperarea, descifrarea și publicarea manuscriselor păstrate în funduri de sertare. Suntem mândri și bucuroși că Prof. Ioan Opriș, istoric de seamă al Generației Marii Uniri, a acceptat să devină Membru de onoare al Fundației Lapedatu.