La 4 decembrie 2023, la Colegiul Noua Europă (NEC), a avut loc colocviul internațional cu tema „Transgressing Boundaries: The History and Memory of the Religious Underground in Romania, Moldova and Beyond” organizat de Prof. James Kapaló de la University College Cork (UCC), și Dumitru Lisnik, doctorand la UCC, bursieri Lapedatu în anul universitar 2022-2023. Această manifestare a încheiat activitățile celei de a cincea ediții a programului „Bursele Lapedatu” („Lapedatu Fellowship”) lansat în 2018. Participanții la colocviu pregătesc acum comunicările prezentate în vederea unei publicări.
„Bursele Lapedatu” sunt atribuite în fiecare an unei echipe compuse din doi cercetători, unul din România și unul din străinătate, pentru a efectua o cercetare asupra unor dezvoltări în perioadele modernă și contemporană, în România și în spațiul sud-est european, încheiată cu un colocviu internațional la care sunt prezentate rezultatele cercetării împreună cu alte contribuții cu subiecte înrudite. Temele trebuie să fie legate de interesele, activitățile și contribuțiile fraților Lapedatu, care includ cultura, religia, economia, sociologia și altele.
Mai multe contribuții au apărut sau sunt pregătite pentru apariție sub formă tipărită:
- Patru comunicări prezentate la colocviul din 11 noiembrie 2022 au stat la baza articolelor publicate în „Journal of Romanian Studies (JRS)”, vol. 5, nr. 2, octombrie 2023, pag. 123-219. JRS este o publicație a Societății pentru Studii despre România (Society for Romanian Studies – SRS) în colaborare cu Liverpool University Press. SRS este o organizație academică interdisciplinară fondată în S.U.A. în 1973.
- Șapte texte de la colocviul din 2021 sunt în pregătire pentru a fi publicate în volum.
- Cercetările din 2019-2020 nu au putu fi prezentate într-un colocviu din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID 19; ele sunt incluse în volumul „România interbelică. Modernizare politico-instituțională și discurs național”, în curs de apariție la Editura Polirom.
Bursierii Lapedatu din afara României au venit de la universități din Austria, Irlanda, Italia, Regatul Unit și Țările de Jos. În cei cinci ani de la lansarea programului au fost publicate 41 de comunicări și 17 capitole de carte cu autori din 10 țări (Austria, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Moldova, Regatul Unit, Țările de Jos, Ucraina și Ungaria). Coordonatorul programului, Prof. Constantin Ardeleanu, consideră că în acest moment „programul este consolidat, fiind cunoscut în rândul specialiștilor în studii românești afiliați unor universități și institute de cercetare din Europa și America de Nord, precum și în rândul istoricilor și cercetătorilor din România.”
ANNEXA: Temele Colocviilor Lapedatu, 2019-2023
(detalii se găsesc pe site-ul nec.ro, la rubrica Evenimente la 16 aprilie 2019, 21 octombrie 2021, 11 noiembrie 2022, 4 decembrie 2023)
1. „Urban Communities and Urban Transformation in the Romanian Principalities/Old Kingdom Romania (1831–1914)”
2: Colocviul al doilea cu tema „Interwar Romania: Political and Institutional Modernization and National Discourse” este înlocuit de publicarea volumului: „România interbelică. Modernizare politico-instituţională şi discurs naţional”
3. „A New World after the Great War? Romania and South-Eastern Europe between Modernization, Nationalism and Violence”
4: „Rural Voices”
5: „Transgressing Boundaries: The History and Memory of the Religious Underground in Romania, Moldova and Beyond”